V-Div serie A 25.03.2009 K:nummi G-Team-Liike 5-6

V-divarin ja IK-35-sarjan otteluraportit.

Post Reply
patte

V-Div serie A 25.03.2009 K:nummi G-Team-Liike 5-6

Post by patte »

V-Div serie A 25.03.2009 K:nummi G-Team-Liike 5-6 (3-2)(2-4)

G-Team ulkona V-div loppupeleistä

3-0 ja 5-2 johdot menetettiin kiitos näkyvän erotuomarityöskentelyn. Punaninen pelipaita olisi luullut olevan vieraspaitansa unohtaneen Liikkeen kannalta huonompi juttu, sillä jotkut erotuomarit eivät vain tunnu pitävän punaväristä Kirkkonummellakaan. Ei kai siihen ole paljon lisättävää..

G-Team pelasi loistavasti kunnes Erotuomari sekoitti koko pelin, myös vastustajien pelin, tosin puolta vähemmän (7x2min vs 3x2min).
Pahamaineninen ja ilkikurinen rumaotteinen G-Team keräsi kautta lähes 20v historiansa ensimmäiset 7x2min jäähyä,ilman #33 Wikströmiä, minuutteja on ollut enemmän mutta ovat yleensä kertyneet yhden kaverin omatunnolle, eikä hän edes ollut paikalla nyt. Ainoa seikka josta ei tällä kertaa tullut jäähyä oli aloituspisteen ympäröivan rajakehän päällä seisomisesta, sillä vastustaja seisoi jatkuvasti sen sisäpuolella mikä lienee sallittua. Ei kai siihen ole paljon lisättävää..

1-0 #91 Hämäläinen #66 Karlssonin loistavasta syötöstä maalinsulle. Toinen syöttöpiste kuuluisi #11 Lundqvistille.

2-0 #99 C Eriksson #55 Hammarlundin hienosta esityöstä

3-0 #66 Karlsson suoraan #10 Forsénin syötöstä maalialueen poikki. Mahtava esityö kulmassa #91 (2stars) Hämäläiseltä .

4-0:kin oli lähellä mutta anti-foG-laseilla ei maaleja näe, allekirj saattoi aitio(ei jäähy- eikä vaihto-)paikalta nähdä takaraudasta (eikä tolpasta) kimmonneen jäänuoliaisen mutta se oli varmaan kangastusta. Tosin samanlainen mutta hyväksytty meni G-maaliin.

4-2 #10 "tykki" Forsén #63 (1star) Häkkisen nappi avauksella , yv maali

5-2 #10 (3stars) Forsén pikkunäppärää jota tarjoili #99 C Eriksson

Viimeistään tässä vaiheessa alkoi Arvon Erotuomarin pelitilannetulkinnat menemään yli ymmärrysten, ja niitä osasi hyödyntää Liike paremmin. Lopussa G-Team yritti vielä kaikkea tai ei mitään, ja Liike kosti tekemällä maalin käsivirheestä tuomitusta rankkarista.


Mukana:

4 stars -he who was there but is not listed by the name neither below nor above.
Donner "kultakypärä" , Häkkinen -1star, Hämäläinen -2stars, Forsén -3stars, Saari , Eriksson, Tolvanen, Ruuskanen, Hammarlund, Kundqvist eikun Lundqvist, Hundqvist eikun Karlsson,

-----------
Ei kai siihen ole mitään lisättävää...juu olihan tuossa yksi pieni aiheenpoikanen, säännöt ja tämän vuoden muutokset, jos nämä sattumoisin jollekin ehkä olisivat hieman outoja tai vieraita. Löytyvät alta sekä aivan tuosta naapurista - http://www.kolumbus.fi/hkikp/setti.htm

Mutta ennen sitä ihan opin kartuttamiseksi tänne on myös lisätty linkit monen muuhun pelin sääntösivustoihin, mikäli jotakuta kiinnostaisi vaihtaa alaa:

Jalis eli jalkapallo turkulaisittain - http://www.palloliitto.fi/kilpailu/saan ... losaannot/

Sähly - http://www.salibandy.net/liitto/default ... &kieli=246

Koripalloa suomalaisittain - http://www.koris.net/info/saannot/

Kuningatar jääkiekko (myös rullakiekko) - http://www.finhockey.fi/kilpailutoimint ... =jarjestin

Petankki - Kaukiksen leppoisampi muoto www.petanque.fi/?saannot1

Mölkky - Petankkia vaarallisempi laji http://www.molkkyliitto.fi/index.php?gr ... 6&mag_nr=1

Bilis, eli kalja ja keppi: http://www.sbil.fi/index.php?active=136 ... rget=00048

Allaolevien muutamien lyhenteiden selventämiseksi OR ei tarkoita Oraalia eikä PRK tarkoita PeRäKautta.

Sääntömuutokset Kaudelle 2008-2009 :

Jos joukkue saa samassa tilanteessa sekä kumoutuvia, että kelloon meneviä rangaistuksia, voi joukkueen kapteeni päättää mikä rangaistus menee kelloon mikä kumoutuu. Tieto pitää ilmoittaa erotuomarille/sihteeristölle ennen kuin peli rangaistusten antamisen jälkeen lähtee uudelleen käyntiin. Muussa tapauksessa päätöksen tekee erotuomari. (pitäisi kai olla että " Muissakin tapauksissa kuin tähän liittyen päätöksen tekee yksivaltaisesti erotuomari.")


Jos pelaaja käyttäytyy epäurheilijamaisesti, vaikka hän olisikin jo saanut yhden 2 min rangaistuksen pelitilannerikkomuksesta, tuomitaan hänelle 2 min pieni käytösrangaistus. Mikäli sama pelaaja tai saman joukkueen toinen pelaaja käyttäytyy käytösrangaistuksen antamisen jälkeen edelleen sopimattomasti, tuomitaan sen jälkeen pelaajille aina 10 min henkilökohtaisia käytösrangaistuksia.


Jos erotuomari on tuominnut ottelussa samalla joukkueelle jo useampia 2 min käytösrangaistuksia tai pelaajan käytös on tilanteessa niin sopimatonta, voi erotuomari tuomita pelaajille epäurheilijamaisesta käytöksestä myös suoraan 10 min henkilökohtaisen käytösrangaistuksen.


Jos pelaaja käyttäytyy sopimattomasti erotuomaria, pelaajia, johtohenkilöä, toimitsijoita tai yleisöä kohtaan erätauolla tai ottelun päättymisen jälkeen jäällä vielä ollessaan tuomitaan hänelle10 min henkilökohtainen käytösrangaistus, tai törkeässä tapauksessa OR.
Jos rangaistu pelaaja tulee ilman lupaa kentälle ennen rangaistusajan päättymistä, tuomitaan hänelle PRK.
Jos rangaistu pelaaja kieltäytyy menemästä rangaistusaitioon, tuomitaan hänelle OR. Sen sijaan jos rangaistu pelaaja lähtee rangaistuksen saatuaan välittömästi pukuhuoneeseen menemättä rangaistusaitioon, hänelle tuomitaan tilanteesta PRK.


Jos erotuomari tulkitsee pelaajan sukeltavan eli heittäytyvän jäälle siinä tarkoituksessa, että vastapelaajalle tuomittaisiin rangaistus tai lisärangaistuksia, voi hän tuomita heittäytyneelle pelaajalle 10 min henkilökohtaisen käytösrangaistuksen. 10 min käytösrangaistus sukeltamisesta voidaan tuomita vaikka vastajoukkueen pelaajalle tuomittaisiin tilanteesta rangaistus.
Erotuomarin tuomitessa 2 tai 5 min rangaistuksen, hän nostaa toisen kätensä suoraan ylöspäin ja katkaisee pelin. Sen jälkeen hän osoittaa rangaistua pelaajaa ja näyttää rangaistuksen syyn käsimerkein. Peliä jatketaan rikotun joukkueen vapaalyönnillä rikepaikasta. Jos rike tapahtuu hyökkäysalueella siniviivan ja päätyviivan välissä vapaalyönti annetaan lähimmästä vapaalyöntipisteestä. Jos rike tapahtuu hyökkäysalueella päätyviivan ja kaukalon päädyn välissä vapaalyönti annetaan lähimmästä kaukalon kulmauksesta, noin 1m päässä reunuksesta, päätyviivalta tai sen takaa viivan välittömästä läheisyydestä.


Erotuomarin tuomitessa 2 min rangaistuksen, hän voi noudattaa hyötynäkökohtaa, mikäli rikkoneella joukkueella ei ole palloa hallussaan ja rikottu joukkue hyötyy rangaistuksen antamisesta siirrettynä. Siirretyn rangaistuksen saaneen joukkueen saadessa sääntöjen mukaisesti pallon hallintaansa, (pelkkä kosketus ei riitä), peliä jatketaan vapaalyönnillä pallon paikasta tai rikotun joukkueen hyökkäysalueella joko lähimmästä vapaalyöntipisteestä tai lähimmästä kaukalon kulmauksesta. Jos siirretyn rangaistuksen aikana tapahtuu uusi sääntörikkomus, esim. aiemmin rikotun joukkueen pelaaja tekee rikkeen, niin peliä jatketaan tällöin sääntöjen edellyttämällä tavalla.

Mikäli joukkue on vajaalukuinen yhden tai useamman 2 min rangaistuksen vuoksi ja vastajoukkue tekee pelitilannemaalin, päättyy ensimmäiseksi tuomittu pelikellossa oleva joukkueen alivoimaiseksi tehnyt 2 min rangaistus.

Pelaaja tai joukkue suorittaa kaikki ottelussa saamansa rangaistukset. Jos rangaistu pelaaja poistuu rangaistusaitiosta esim. pukukoppiin, tuomitaan hänelle PRK ja joukkueelle 2 min joukkuerangaistus. Joukkueen kapteeni määrää pelaajan tai pelaajat jotka suorittavat rangaistukset. Poistuneen pelaajan jäljellä oleva 2 tai 5 min rangaistusaika kärsitään myös. Jos pelaajalla on 10 min henkilökohtainen käytösrangaistus ja hänelle annetaan lisärangaistuksia niin, että hänet poistetaan pelistä, ei aiemmin tuomittua 10 min rangaistusta tarvitse kenenkään sijaiskärsijän tällöin suorittaa, vaikka se olisi jäänytkin kesken.

Kun pelaaja on saanut toisen 10 min rangaistuksen tai suoran PRK:n erotuomari ilmoittaa hänelle, että hänen on poistuttava kaukalosta. Mikäli pelaaja vielä sen jälkeen käyttäytyy sopimattomasti erotuomari voi antaa hänelle OR:n ja näyttää punaisen kortin. Tällöin pelaaja saa vain OR:n eikä PRK:ta.


Jos joukkueen kapteeni tai varakapteeni saa rangaistuksen, hän menettää siinä tilanteessa kapteenin puheoikeutensa ja hänen on mentävä välittömästi rangaistusaitioon. Hänen puheoikeutensa tuomarille palaa entiselleen kun rangaistus päättyy.
Kumoutuvissa rangaistuksissa ja sijaiskärsijöitä määrättäessä pitää muistaa seuraavat perusperiaatteet tässä järjestyksessä: Mahdollisimman paljon pelaajia jäälle ja mahdollisimman vähän sijaiskärsijöitä.

Kenttäpelaajien on käytettävä joko kaukalopallo- tai jääkiekkohanskoja. Hanskoissa ei kuitenkaan saa olla vaarallisia neuleita tai saumoja. Jos kenttäpelaajan hanska putoaa pelitilanteessa, hänen on laitettava se välittömästi käteensä tai mentävä heti vaihtoon. Rikkeestä tuomitaan vapaalyönti vastajoukkueelle.

Naisten, A-tyttöjen sekä B-junioreiden ja sitä nuorempien on kaikissa sarjoissa käytettävä kaulasuojusta.

Joukkueen kenttäpelaajilla on oltava yhtenäinen peliasu. Maalivahdin pelipaita saa olla erivärinen kuin muilla oman joukkueen pelaajilla, kunhan se erottuu selkeästi myös vastustajan pelipaidoista.

Erotuomari voi mitata tai tarkastaa minkä tahansa pelivarusteen pelitapahtuman aikana. Mikäli mittaus tapahtuu kentän ulkopuolella ennen ottelun alkamista ja varuste todetaan sääntöjen vastaiseksi, sillä ei saa pelata. Mikäli mittaus tapahtuu jäällä oltaessa ennen ottelun alkua, sen aikana tai erätauolla ja varuste todetaan sääntöjen vastaiseksi, sillä ei saa pelata ja pelaaja saa 2 min rangaistuksen väärästä varusteesta.
Jos kenttäpelaajan maila rikkoutuu, hänen on luisteltava mailan osat mukanaan välittömästi vaihtoon osallistumatta peliin tai jätettävä rikkoutuneet mailan osat kentälle. Ilman mailaa pelaaja ei kuitenkaan saa jatkaa peliä kuin sen välittömän pelitilanteen loppuun. Sen jälkeen hänen on mentävä vaihtoon tai noudettava uusi maila.

Mikäli pelaajan varusteet (maila, kypärä, käsineet jne..) putoavat tai jäävät pelitilanteessa jäälle, erotuomari voi katkaista pelin, mikäli hän katsoo jäällä olevan varusteen tai mailanosien aiheuttavan vaaraa pelaajille. Tällöin peliä jatketaan erotuomaripallolla pallon paikasta, sen jälkeen kun maila, sen näkyvät osat tai pudonneet varusteet on poistettu kentältä.

Jos pelitilanteessa kenttäpelaajan kypärä tai hanska putoaa jäälle, on pelaajan laitettava varuste välittömästi uudelleen päälle tai luisteltava vaihtoon. Rikkeestä tuomitaan vapaalyönti vastustajalle pallon paikasta.
Tehokkaan peliajan otteluissa pelikello pysäytetään jokaisesta erotuomarin vihellyksestä, sen sijaan juoksevan ajan otteluissa pelikello käy kokoajan lukuun ottamatta ottelun 2 viimeistä minuuttia tai jos erotuomari muutoin katsoo tarpeelliseksi pysäyttää pelikellon.

Ottelun aloitus, puoliaikojen ja mahdollisen jatkoajan aloitukset sekä maalien jälkeiset aloitukset suoritetaan erotuomarin vihellyksestä pelikentän keskipisteestä suoritetulla erotuomaripallolla.

Kaukalopalloliigassa ja I-divisioonassa aloitus suoritetaan muuten samalla tavalla, mutta erotuomari pudottaa pallon jäähän kun aloittajien mailat ovat jäässä.

Mikäli kilpailumääräysten mukaan ottelu ei voi päättyä tasan, suoritetaan joko rangaistuskuljetuskilpailu tai sitä ennen 1 x 5 min jatkoaika äkkikuolema periaatteella.

Jos pelaajat tai johtohenkilöt viivyttävät tahallisesti pelitapahtumaa, voi erotuomari tuomita heille 2 min rangaistuksen pelin viivyttämisestä.
Muissa kuin kaukalopalloliigassa ja I-divisioonassa tapahtuvissa aloituksissa erotuomari viheltää pelin käyntiin heti, kun pallo on oikealla paikalla, kaikki pelaajat omalla kenttäpuoliskollaan ja kun aloittajat, rintamasuunta vastajoukkueen päätyä kohden, ovat erotuomarin kehotuksesta laittaneet mailansa jäähän pallon taakse omalle kenttäpuoliskolleen. Aloituksessa ollut pelaaja saa heti aloituksen jälkeen jatkaa pelaamista samoin kuin muutkin kenttäpelaajat.

Kaukalopalloliigassa ja I-divisioonassa aloitus suoritetaan muuten samalla tavalla, mutta erotuomari pudottaa pallon jäähän.

Kokoonpanoluettelo, johon pelaajien lisäksi voidaan merkitä enintään 5 johtohenkilöä, on toimitettava erotuomarille tai ottelusihteerille vähintään 30 min ennen ottelun alkua. Ottelupöytäkirjaan merkitään vain ne pelaajat, jotka osallistuvat otteluun. Johtohenkilöiksi (J) merkitään kaikki vaihtoaitiossa pelin aikana olevat henkilöt.

Mikäli pelaajan nimi löytyy pöytäkirjasta, mutta numero on väärä, numero korjataan pöytäkirjaan ja pelaaja saa jatkaa ottelua. Mikäli samalla joukkueella havaitaan kesken ottelun toinen edellä mainittu huolimattomuusvirhe pelaajien numeroinnissa, tuomitaan niistä jatkossa kaikista 2 min joukkuerangaistus.

Väärä vaihto on kyseessä silloin, kun kentälle tuleva pelaaja vaikuttaa pelin kulkuun ennen kuin vaihtoon tuleva pelaaja on poistunut kentältä. Esimerkiksi pelaa palloa, estää tai karvaa vastustajaa tai saa joukkueelleen kohtuutonta hyötyä mennessään jäälle aikaisemmin kuin poistuva pelaaja on vaihtoaitiossa.

Väärä vaihto ei kuitenkaan ole kyseessä silloin, kun pallo pelataan kentältä poistumassa olevaan pelaajaan niin, että hän ei itse tilanteeseen aktiivisesti vaikuta, vaikka kentälle tuleva pelaaja olisikin juuri tullut jäälle.

Jos ottelun alettua vaihtoaitiossa on henkilöitä joiden nimeä ei ole pöytäkirjassa, voi erotuomari poistaa heidät sieltä katsomoon.

Tehty maali hyväksytään, vaikka väärä tai puuttuva pelaajan numero havaitaankin samassa yhteydessä, jos pelaajan nimi löytyy kuitenkin pöytäkirjasta.

Maalivahdin pakolliset varusteet ovat kasvosuojuksellinen kypärä tai maski, maalivahdin käsineet tai muut kaukalopallokäsineet ja maalivahdin säärisuojukset tai polvisuojat.
Säärisuojukset mahdollisine lisätoppauksineen eivät jalkaan kiinnitettynä saa ylittää 28cm leveyttä.

Jos ottelupöytäkirjaan merkitty maalivahti ja varamaalivahti loukkaantuvat tai esimerkiksi myöhästyvät, on joukkueella oikeus asettaa maalivahdin pakollisiin varusteisiin puettu kenttäpelaaja maaliin pelin jatkamiseksi tai aloittamiseksi viivytyksettä. Kyseinen kenttäpelaaja saa jatkaa peliä taas kenttäpelaajana siinä ottelussa, jos pöytäkirjaan merkitty maalivahti tai varamaalivahti tulee maaliin. Pöytäkirjaan merkitty maalivahti ja varamaalivahti eivät saa pelata kenttäpelaajina.

Maalivahti voi mennä pelikatkolla korjauttamaan varusteitaan vaihtoaitioon tai sen reunalle ainoastaan erotuomarin luvalla.

Pelaaja, joka pelitilanteessa kaatuu jäähän, saa jatkaa peliä kaatuneena ollessaan sen välittömän pelitilanteen loppuun.

Jos kenttäpelaajaa heittäytyy jäälle tarkoituksellisesti pelatakseen palloa tai estääkseen vastapelaajia tuomitaan hänelle 2 min rangaistus vaarallisesta pelitavasta.

Jos pelaajan maila on pudonnut ja vastapuolen pelaaja lyö tai potkaisee tarkoituksellisesti jäässä olevan mailan kauemmas tuomitaan mailan lyöjälle tai potkaisijalle 2 min taktinen rangaistus

Jos pelaaja pelaa tarkoituksellisesti itselleen vaarallisella tavalla, kuten heittäytyy jäälle niin, että vastustajan maila osuu häntä tai hän muuten altistaa itsensä tarpeettomasti vaaralle voi erotuomari tuomita tilanteesta vastajoukkueelle vapaalyönnin tai itselleen vaarallisella pelitavalla pelaavalle pelaajalle 2 min rangaistus vaarallisesta pelitavasta

Jos pelaaja kaaduttuaan jäähän jää siihen pelaamaan pitemmäksi aikaa, tuomitaan siitä vapaalyönti vastustajalle. Jos pelaaja taas saavuttaa edellä mainitulla rikkeellään taktista hyötyä joukkueelleen, tuomitaan siitä 2 min rangaistus taktisesta pelaamisesta

Kenttäpelaajan syöksyminen jäähän, molemmille polvilleen pudottautuminen tai pallon pelaaminen ilmassa heittäytyen, tulkitaan kaikki heittäytymiseksi

Jos kenttäpelaaja jäästä ilmaan hyppäämällä on vaaraksi toisille pelaajille, tuomitaan siitä vapaalyönti vastustajalle
Välittömällä pelitilanteella mailatta ja jäässä pelaamisen yhteydessä tarkoitetaan lyhytaikaista tilannetta, jossa pelaaja ilman mailaa pelatessaan esim. potkaisee palloa tai peittää laukauksen tai syötön, tai jossa pelaajaa jäähän kaaduttuaan pelaa palloa mailallaan ja pyrkii sen jälkeen ylös luistimille

Jos pelaaja pukkaa palloa kypärällään ilmaan hypäten, tuomitaan tästä aina 2 min taktinen rangaistus

Jos pelaaja tahallaan peittää pallon tai sulkee sen laitaa vasten, tuomitaan siitä vapaalyönti vastustajalle pallon paikasta, lähimmästä vapaalyöntipisteestä tai lähimmästä kaukalon kulmauksesta. Toistuvasta rikkeestä tuomitaan 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä

"Käsi" tarkoittaa koko kättä olkapäästä sormenpäihin ("ellei ET toisin tai muualle katso"). Jos pallo pelataan kenttäpelaajan käteen, niin ettei tämä ehdi sitä väistämään ei kyseessä ole silloin käsivirhe. Käden on oltava tällöin ns. luonnollisessa peliasennossa
Pelaaja on pääsääntöisesti itse vastuussa mailastaan, niin ettei se aiheuta vaaraa muille pelaajille
Ratkaisevaksi hyödyksi katsotaan aina pallon pelaaminen omalla puolustusalueella selvästi korkealla mailalla. Sen sijaan jos pelaaja puolustusalueellaan pelaa palloa siltä korkeudelta, että on tuomarin tulkinnasta kiinni oliko kyseessä korkea maila, ei tällaisista tilanteista tule viheltää rangaistusta vaan vapaalyönti

Pelaajalle tai johtohenkilölle, joka pelikentän ulkopuolelta heittää mailan tai muun esineen kentälle tai katsomoon, tuomitaan OR
estämisestä pelitilanteessa, tuomitaan vapaalyönti vastustajalle. Jos estäminen on jatkuvaa, fyysistä tai sillä saavutetaan selkeää taktista hyötyä, tuomitaan siitä 2 min rangaistus estämisestä

Jos pelaaja pelitilanteessa varomattoman pelaamisen seurauksena osuu korkealla mailalla vastapelaajaa kypärään, tuomitaan siitä aina vähintään 2 min rangaistus korkeasta mailasta. Myös 5 min rangaistus on mahdollinen, mikäli erotuomari katsoo korkealla mailalla pelanneen pelaajan syyllistyneen selkeään huolimattomuuteen tai kohtuuttoman kovaan peliin. Jos pelaaja pelitilanteessa varomattoman pelaamisen seurauksena osuu korkealla mailla vastapelaajaa kasvoihin, kaulaan tai niskaan tuomitaan siitä ensisijaisesti 5 min rangaistus korkeasta mailasta. Myös 2 min rangaistus on mahdollinen, mikäli erotuomari katsoo korkealla mailalla pelanneen pelaajan rikkeen vähäiseksi. Jos pelaajan maila, ollessaan polvitason alapuolella, osuu vastapelaajaa kasvoihin, tuomitaan siitä ensisijaisesti 2 min rangaistus huitomisesta. Mikäli korkean mailan täysin selkeästi aiheuttaa vastustaja, ei rangaistusta silloin tuomita

Pelitilanteessa vastustajan päälle ryntäämisestä tuomitaan 2 min rangaistus taklauksesta


Törkeästä sopimattomasta käytöksestä erotuomaria, vastustajia, kanssapelaajia sekä yleisöä kohtaan tuomitaan OR. Törkeäksi sopimattomaksi käytökseksi katsotaan mm. törkeä kielenkäyttö, sylkeminen, päällä puskeminen, loukkaavat käsimerkit, ihonväriin, - uskontoon –tai sosiaaliseen asemaan kohdistuvat loukkaukset sekä kaikenlainen uhkailu
Hyötyä ei tule soveltaa väkivaltaiseen peliin puuttumisen yhteydessä muutoin, kuin ainoastaan välittömässä maalinsaantitilanteessa. Samoin jos pelaajalle on tulossa 5 min rangaistus, pyritään peli katkaisemaan mahdollisimman nopeasti, vaikka pallo on rikotun joukkueen hallussa, ellei rikotulle joukkueelle ole tilanteesta ratkaisevaa hyötyä
Jos erotuomarilla on käsi ylhäällä siirretyn rangaistuksen vuoksi ja sama joukkue ottaa toisen 2 min rangaistuksen, pyritään peli katkaisemaan mahdollisimman nopeasti, vaikka pallo on rikotun joukkueen hallussa, ellei rikotulle joukkueelle ole tilanteesta ratkaisevaa hyötyä
Puolustavan joukkueen rikkeet, jotka tapahtuvat omalla rangaistusalueella, päätyviivan ja kaukalon päädyn välisellä alueella, tuomitaan vapaalyönniksi lähimmästä kaukalon kulmauksesta noin 1m etäisyydellä kaukalon reunasta päätyviivalta tai sen takaa, kuitenkin päätyviivan välittömästä läheisyydestä

Kun joukkueen hyväksi on tuomittu vapaa- tai rajalyönti ja pallo jää sen jälkeen kentälle, on jonkun siitä joukkueesta, jolle vapaa- tai rajalyönti on tuomittu, toimitettava pallo välittömästi erotuomarin osoittamaan paikkaan ("kunhan vain ET . Mikäli kukaan rikotun joukkueen pelaajista ei nouda palloa kohtuullisen ajan kuluessa, tuomitaan joukkueelle 2 min joukkuerangaistus. Vapaa- tai rajalyönnin suunta ei tällöin muutu. Rangaistusta ei tuomita silloin kun pelataan tehokasta peliaikaa tai juoksevan ajan otteluissa kahdella viimeisellä minuutilla, koska tällöin pelikello pysäytetään jokaisesta erotuomarin vihellyksestä. Kuitenkin edellä mainituissa tapauksissa, jos joukkue jolle vapaalyönti on tuomittu selkeästi viivyttää peliä, niin heille tuomitaan 2 min joukkuerangaistus
Jos puolustavan joukkueen pelaaja tulee vapaalyöntiringin ulkopuolelta ringin sisään selkeästi, pallon ollessa oikealla paikallaan vapaalyöntipisteellä ja hyökkäävän joukkueen pelaajan ollessa valmiina antamaan vapaalyöntiä, niin ringin sisään tulleelle pelaajalle tuomitaan 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä
Pitkä ”saatto”, vapaa- tai rajalyönnissä aiheuttaa vapaalyönnin vastajoukkueelle. Pallon nostaminen tai vippaaminen jäästä ilmaan tai laukaus, jossa palloa siirretään sivusuuntaan, tulkitaan pitkäksi saatoksi
Jos joukkueet suorittavat vaihtoja välittömästi kun rajalyönti on tuomittu, on erotuomarin huomioitava että molemmilla joukkueilla on oikea määrä pelaajia kentällä, ennen kuin hän antaa pillillä luvan pelin jatkamiseen. Vaihto-oikeutta ei ole jos vaihtojen suorittaminen ei ole alkanut välittömästi rajalyönnin tuomitsemisen jälkeen
Jos joukkueelle on tuomittu vapaalyönti, ja pallo osuu sen jälkeen kattoon tai käy pelikentän ulkopuolella, peli menee silloin poikki ja joukkueilla on vaihto-oikeus
Maali hyväksytään myös, kun edellä mainitut asiat täyttyvät, vaikka maali liikahtaa hieman pois paikoiltaan, juuri hetkeä ennen kuin pallo ylittää maalilinjan, ja erotuomari toteaa, että pallo olisi joka tapauksessa mennyt maaliin
Mikäli joukkueen maalivahti on korvattu kenttäpelaajalla ja vastustajan pelaaja pääsee yksin läpi kohti maalivahditonta maalia ja puolustava pelaaja rikkoo läpi päässyttä pelaajaa estäen näin maalinsaantitilanteen, niin tällöin tilanteesta tuomitaan maali hyökkäävälle joukkueelle, vaikka pallo ei vielä olisikaan mennyt maaliin ja vaikka rike tapahtuu hyökkäysalueen ulkopuolellakin. Maalintekijäksi merkitään palloon viimeksi koskenut hyökkäävän joukkueen pelaaja. Jos rikkoneen pelaajan rike on 5 min tai OR:n arvoinen laitetaan rangaistus täytäntöön maalista huolimatta
Mikäli puolustavan joukkueen pelaaja siirtää maalia tarkoituksellisesti silloin kun pallo on heidän rangaistusalueellaan ja heidän maalivahtinsa on korvattu kenttäpelaajalla, tuomitaan vastajoukkueelle rangaistuskuljetus ja maalin siirtäneelle pelaajalle lisäksi suoraan 10 min henkilökohtainen käytösrangaistus
Mikäli erotuomari toteaa toisen joukkueen tekevän oman maalin tai omia maaleja tahallaan, tekee hän asiasta raportin kilpailun järjestäjälle
Sääntöjen vastaisella mailalla tehtyä tai syötettyä maalia ei hyväksytä, jos mailan tarkistusmittaus on suoritettu ennen kuin peli maalin jälkeen on aloitettu
Mikäli maali siirtyy paikoiltaan kenttäpelaajan tai maalivahdin toimesta kuitenkin tahattomasti, tuomitaan siitä vapaalyönti vastajoukkueelle maalilinjalta. Jos vapaalyönti tulee puolustavalle joukkueelle, voi se antaa vapaalyönnin mistä tahansa kohtaa päätyviivalta. Jos vapaalyönti tulee hyökkäävälle joukkueelle, annetaan vapaalyönti lähemmästä kaukalon kulmasta päätyviivalta tai sen takaa viivan välittömästä läheisyydestä. Vapaalyönnit voidaan antaa vasta tuomarin luvalla sen jälkeen kun maali on saatettu paikoilleen
Taaksepäin pelaamiseksi ei katsota kuitenkaan harhautusliikettä, jossa pelaaja itse eteenpäin liukuessaan siirtää palloa takaisinpäin tai jos pelaaja harhautuksessaan kääntyy luistimillaan itsensä ympäri.
Mikäli joukkueet ovat, kolme kuljetusta suoritettuaan tehneet saman määrän hyväksyttyjä maaleja, jatketaan kuljetuksia samassa järjestyksessä yksi kerrallaan ratkaisuun saakka. Jo aiemmin kuljettaneet pelaajat saavat kuljettaa uudelleen
Maalia kohti suuntautuneen suoran laukauksen pysäyttäminen selvästi korkealla mailalla maalin läheisyydessä tulkitaan maalinsaantitilanteen estämiseksi
Erotuomaripallossa aloittajien mailan lapojen on oltava jäässä. Koko lavan ei tarvitse olla jään pinnassa

Rangaistus-syykoodit

1.Pieni käytösrangaistus 2
2.Henkilökohtainen käytösrangaistus 10
3.Pelirangaistus käytöksestä PRK 10+10 tai suoraan =>2+20
4.Ottelurangaistus OR 5+5 tai suoraan => 5+20
5.Väärä varuste 2
6.Estämin 2 tai 5
7.Koukkaaminen 2 tai 5 tai OR
8.Taklaus 2 tai 5 tai OR
9.Laitataklaus 2 + 10 tai 5 tai OR
10.Väkivaltaisuus 5 tai OR
11.Nahistelu 2
12.Poikittainen maila 2 tai 5 tai OR
13.Kiinnipitäminen 2 tai 5
14.Vastustajan mailasta kiinnipitäminen 2
15.Kampitus 2 tai 5 tai OR
16.Huitominen 2 tai 5 tai OR
17.Korkea maila 2 tai 5 tai OR
18.Vaarallinen pelitapa 2 tai 5 tai OR
19.Taktinen rangaistus tai pelin viivyttäminen 2
20.Joukkuerangaistus 2

----




SUOMEN KAUKALOPALLOLIITON KAUKALOPALLOSÄÄNNÖT


1 § PELIKENTÄN MITAT JA MERKINNÄT

1.1 Pelikenttä
Kaukalopalloa pelataan jääkaukalossa. Pelikentän pituus ei saa alittaa 45m eikä ylittää 61m. Kaukalon leveys ei saa alittaa 26m eikä ylittää 30m. Pelikenttään tulee merkitä keskipiste, keskiviiva, siniviivat, maalilinjat, rangaistusalueiden vapaalyöntipisteet, maalialueet ja erotuomarin suoja-alue. Jääkiekkokaukalon kenttämerkinnät ovat hyväksyttyjä kaukalopallossa.

1. 2 Sivureunus
Pelikenttää tulee ympäröidä sivureunus, jonka korkeus ei saa alittaa 100cm eikä ylittää 122cm.

1.3 Rangaistusalue
Rangaistusalue ulottuu omalla kenttäpuoliskolla kentän päädystä siniviivaan.

1.4 Maalialue
Maalien eteen merkitään punaisella 5cm leveällä viivalla maalialue. Maalialue on puoliympyrä, jonka keskipiste on maalilinjalla maalitolppien keskellä säteen ollessa 180cm.

1.5 Erotuomarin suoja-alue
Erotuomarin suoja-alue on toimitsija-aition eteen jäähän 5cm leveällä viivalla merkitty puoliympyrä, jonka säde on 3 metriä.

1.6 Maalit
Maalikehyksen sisämitat: korkeus 122cm, leveys 183cm ja syvyys 60-100cm. Maalit asetetaan kentän keskipistettä päin maalilinjan päälle siten, että maalitolppien etuosa on maalilinjan kentänpuoleisen reunan kanssa samalla linjalla. Maalilinja merkitään vähintään 3,5m ja enintään 4,5m päähän kentän päädystä kohtisuoraan kentän poikki. Maalin sisäpuolella tulisi olla kiinnitettynä vaimennusverkko. Jos sellainen on, se on pidettävä alas laskettuna koko ottelun ajan.

1.7 Vaihtoaitio
Vaihtoaitioksi katsotaan se alue, joka penkein tai muutoin on merkitty vaihtopelaajien ja joukkueen toimihenkilöiden paikaksi. Siellä saavat olla vain kunkin joukkueen pelaajat ja toimihenkilöt. Joukkue vastaa vaihtoaitiossaan olevista henkilöistä ja heidän käyttäytymisestään.

1.8 Rangaistusaitio
Rangaistusaitioksi katsotaan se alue, joka penkein tai muutoin on merkitty määräaikaisrangaistuksia suorittavien pelaajien paikaksi. Kaikki määräaikaisrangaistukset suoritetaan rangaistusaitiossa. Sihteerin, jos sellainen ottelussa on, paikka on rangaistusaition välittömässä läheisyydessä.

Ohjeita ja tulkintoja

1. Erotuomarin on aina ennen ottelun alkua tarkastettava, että maaliverkot ovat ehjät ja että pelikenttä on turvallinen ja sääntöjen mukainen.


2 § EROTUOMARI

2.1 Varusteet
Erotuomarin on oltava luistimilla. Hänen asunaan on musta-valkoinen pystyraitainen pusero, mustat housut ja musta kypärä. Erotuomarin varusteisiin kuuluvat pilli, kello, punainen kortti, mittanauha, muistiinpanovälineet, peli – ja kilpailusäännöt. Jos erotuomari käyttää käsineitä, niin niiden on oltava joko mustat tai valkoiset.

2.2 Toimivalta
Erotuomarin toimivalta alkaa hänen saapuessaan ottelupaikalle ja päättyy kun hän on poistunut sieltä. Erotuomarin oikeus soveltaa pelisääntöjä alkaa, kun hän tulee kaukaloon ennen ottelun alkamista ja päättyy, kun erotuomari poistuu kaukalosta ottelun päätyttyä. Erotuomarin pelitilanteita koskevista ratkaisuista ei voi valittaa. Hänen valtansa ulottuu myös rikkomuksiin, jotka tapahtuvat pelikatkon tai erätauon aikana, tai kun pelaaja on poissa kentältä. Erotuomarilla on oikeus tuomita rangaistuksia, ne ovat joko määräaikaisia tai ottelun loppuajan kestäviä. Rangaistun pelaajan tulee olla rangaistusaitiossa tai rangaistukseen varatussa paikassa tai jos ottelussa on sihteeri, hänen pöytänsä läheisyydessä. Rangaistusaika alkaa kun erotuomari viheltää ottelun käyntiin.

2.3 Määräajaksi poistettu pelaaja
Määräajaksi pelikentältä poistettu kenttäpelaaja saa tulla peliin vain ottelun erotuomarin tai sihteerin luvalla rangaistusajan päätyttyä. Määräajaksi kentältä poistettua pelaajaa ei saa korvata vaihtopelaajalla, paitsi jos kyseessä on kumoutuva rangaistus tai henkilökohtainen 10 min rangaistus. Kumoutuvan rangaistuksen ollessa kyseessä, rangaistu pelaaja saa tulla kentälle vasta rangaistuksen päättymisen jälkeisellä pelikatkolla.

a) 2 min pieni rangaistus, jolloin joukkueen kenttäpelaajien määrää vähennetään yhdellä. Pieni rangaistus päättyy vastustajan tekemään pelitilannemaaliin, jos ei pelata tasavajaalla. Maalivahdin 2 min rangaistuksen kärsii joku kenttäpelaaja. Joukkuerangaistus on aina 2 min pieni rangaistus.
b) 5 min iso rangaistus, jolloin joukkueen kenttäpelaajien määrää vähennetään yhdellä. 5 min rangaistuksen voi antaa muustakin syystä kuin väkivaltaisuudesta. Iso rangaistus ei pääty vastustajan tekemään maaliin. Maalivahdin 5 min rangaistuksen kärsii joku kenttäpelaaja. Kahdesta 5 min isosta rangaistuksesta samassa ottelussa samalle pelaajalle (myös maalivahti) tulee automaattisesti ottelurangaistus.
c) 10 min henkilökohtainen käytösrangaistus. Tällöin pelaaja voidaan välittömästi korvata vaihtopelaajalla. Rangaistus loppuu rangaistusajan jälkeen seuraavaan kellon pysäyttävään pelikatkoon. Maalivahdin 10 min rangaistuksen kärsii joku kenttäpelaaja. Kahdesta 10 min rangaistuksesta samassa ottelussa samalle pelaajalle (myös maalivahti) tulee automaattisesti pelirangaistus. Tällöin 10 min rangaistuksia ei suoriteta lainkaan.

2.4 Ottelun loppuajaksi poistettu pelaaja
a) Pelirangaistus käytöksestä eli PRK. Erotuomari näyttää kädellään pelaajalle, että tämän on poistuttava jäältä pukuhuoneeseen ottelun loppuajaksi. Pelirangaistuksesta tulee joukkueelle aina automaattisesti 2 min joukkuerangaistus, joka merkitään PRK:n saaneelle pelaajalle. Joukkueen kapteeni määrää sijaiskärsijän, joka on joku muu joukkueen kenttäpelaajista, joka suorittaa 2 min joukkuerangaistuksen. Tuomittaessa PRK ei tilanteesta tarvitse tehdä erillistä raporttia.
b) Ottelurangaistus eli OR. Erotuomari näyttää pelaajalle punaista korttia, jonka jälkeen tämän on poistuttava jäältä pukuhuoneeseen ottelun loppuajaksi. Ottelusta poistamisen lisäksi pelaaja saa 5 min rangaistuksen, jonka kärsii joku muu joukkueen kenttäpelaajista. Sijaiskärsijän määrää joukkueen kapteeni. OR:stä erotuomari tekee myös aina raportin liittoon tai kilpailun järjestäjälle.

2.5 Kumoutuvat rangaistukset
Jos joukkueiden pelatessa täydellä miehityksellä, tuomitaan samalla pelikatkolla yksi pieni rangaistus kummankin joukkueen yhdelle pelaajalle, niin nämä rangaistukset kärsitään ilman vaihtomiestä (peliä jatketaan neljällä neljää vastaan; pieni rangaistus ja joukkuerangaistus tulkitaan yhtäläisiksi rangaistuksiksi). Mikäli jompikumpi joukkueista oli jo vajaalukuinen kun rangaistukset tuomittiin, niin tällöin rangaistukset kumoutuvat ja rangaistut pelaajat korvataan jäällä välittömästi, eikä tällaisia rangaistuksia katsota siirretyiksi rangaistuksiksi. Mikäli jommallekummalle pelaajalle tai joukkueelle tuomitaan 2 min rangaistuksen lisäksi samassa ajassa muita rangaistuksia, sovelletaan silloin kumoutuvien rangaistusten sääntöä.

Kun samalla pelikatkolla määrätään kummankin joukkueen pelaajille useita samanaikaisia pieniä rangaistuksia ja/tai samanaikaisia isoja rangaistuksia, niin näin rangaistut pelaajat korvataan jäällä välittömästi, eikä tällaisia rangaistuksia katsota siirretyiksi rangaistuksiksi. Tällaisia rangaistuksia kutsutaan kumoutuviksi rangaistuksiksi. Kumoutuvia rangaistuksia ei merkitä pelikelloon, mutta ne suoritetaan aina kokonaan. Kun kumoutuneet rangaistukset on suoritettu, niin rangaistuksia suorittaneet pelaajat eivät saa lähteä rangaistusaitiosta ennen heidän rangaistusaikansa päätymisen jälkeistä ensimmäistä pelikatkoa, jolloin pelikello on pysäytettynä tai kun erotuomari antaa luvan. Kummaltakin joukkueelta kumotaan yhtä monta rangaistusta. Jos kumoutuvat rangaistukset eivät mene tasan, niin loput rangaistukset menevät pelikelloon ja ne suoritetaan normaalisti. Jos joukkue saa samassa tilanteessa sekä kumoutuvia, että kelloon meneviä rangaistuksia, voi joukkueen kapteeni päättää mikä rangaistus menee kelloon mikä kumoutuu. Tieto pitää ilmoittaa erotuomarille/sihteeristölle ennen kuin peli rangaistusten antamisen jälkeen lähtee uudelleen käyntiin. Muussa tapauksessa päätöksen tekee erotuomari.

Rangaistukset

1. Jos pelaaja kentällä tai vaihtoaitiossa ollessaan osoittaa mieltään erotuomarin tuomiota tai päätöksiä vastaan tai käyttäytyy muuten sopimattomasti erotuomaria, pelaajia, johtohenkilöitä, toimitsijoita tai yleisöä kohtaan hänelle tuomitaan 2 min pieni käytösrangaistus.

2. Jos johtohenkilö, huoltohenkilö tai muu joukkueen vaihtoaitiossa oleva henkilö, joka ei ole kenttäpelaaja tai maalivahti, käyttäytyy sopimattomasti ottelun aikana(tauollakin) erotuomaria, pelaajia, johtohenkilöä, toimitsijoita tai yleisöä kohtaan tuomitaan siitä joukkueelle 2 min joukkuerangaistus. Rangaistuksen kärsii joku kenttäpelaajista ja joukkueen kenttäpelaajien määrää vähennetään yhdellä. Jos em. tilanne tapahtuu ottelun jälkeen, niin siitä ei tuomita rangaistuksia. Erotuomari tekee tilanteesta tarvittaessa raportin liittoon.

3. Jos pelaaja käyttäytyy epäurheilijamaisesti, vaikka hän olisikin jo saanut yhden 2 min rangaistuksen pelitilannerikkomuksesta, tuomitaan hänelle 2 min pieni käytösrangaistus. Mikäli sama pelaaja tai saman joukkueen toinen pelaaja käyttäytyy käytösrangaistuksen antamisen jälkeen edelleen sopimattomasti, tuomitaan sen jälkeen pelaajille aina 10 min henkilökohtaisia käytösrangaistuksia.

4. Jos erotuomari on tuominnut ottelussa samalla joukkueelle jo useampia 2 min käytösrangaistuksia tai pelaajan käytös on tilanteessa niin sopimatonta, voi erotuomari tuomita pelaajille epäurheilijamaisesta käytöksestä myös suoraan 10 min henkilökohtaisen käytösrangaistuksen.

5. Mikäli pelaaja saatuaan 10 min käytösrangaistuksen osoittaa edelleen mieltään tuomiota tai erotuomarin päätöksiä vastaan voi erotuomari tuomita hänelle toisen 10 min rangaistuksen, jolloin pelaaja saa PRK:n ja hänet poistetaan ottelusta.

6. Jos pelaaja käyttäytyy sopimattomasti erotuomaria, pelaajia, johtohenkilöä, toimitsijoita tai yleisöä kohtaan erätauolla tai ottelun päättymisen jälkeen jäällä vielä ollessaan tuomitaan hänelle10 min henkilökohtainen käytösrangaistus, tai törkeässä tapauksessa OR.

7. Mikäli pelaaja ei erotuomarin kehotuksesta välittömästi poistu erotuomarin suoja-alueen ulkopuolelle, pelaajalle tuomitaan suoraan PRK.

8. Jos pelaaja tai johtohenkilö solvaa erotuomaria törkeästi tai kovaäänisesti tuomitaan hänelle OR.

9. Jos rangaistu pelaaja tulee ilman lupaa kentälle ennen rangaistusajan päättymistä, tuomitaan hänelle PRK.

10. Jos rangaistu pelaaja kieltäytyy menemästä rangaistusaitioon, tuomitaan hänelle OR. Sen sijaan jos rangaistu pelaaja lähtee rangaistuksen saatuaan välittömästi pukuhuoneeseen menemättä rangaistusaitioon, hänelle tuomitaan tilanteesta PRK.

11. Mikäli pelaaja ollessaan vaihto- tai rangaistusaitiossa osallistuu peliin, tuomitaan hänelle 2 min rangaistus vaarallisesta pelitavasta ja kenttäpelaajien määrää vähennetään yhdellä. Johtohenkilön syyllistyessä samaan rikkeeseen tuomitaan 2 min joukkuerangaistus ja kenttäpelaajien määrää vähennetään yhdellä.

12. Jos joukkue ei ole valmis aloittamaan ottelua aikataulun mukaisesti, voi erotuomari antaa heille 2 min joukkuerangaistuksen pelin viivyttämisestä.

13. Jos erotuomari tulkitsee pelaajan sukeltavan eli heittäytyvän jäälle siinä tarkoituksessa, että vastapelaajalle tuomittaisiin rangaistus tai lisärangaistuksia, voi hän tuomita heittäytyneelle pelaajalle 10 min henkilökohtaisen käytösrangaistuksen. 10 min käytösrangaistus sukeltamisesta voidaan tuomita vaikka vastajoukkueen pelaajalle tuomittaisiin tilanteesta rangaistus.

Ohjeita ja tulkintoja

1. Jos erotuomarilla on käsi pystyssä siirretyn 2 min rangaistuksen merkiksi ja rikottu joukkue hyödyntää tilanteen tekemällä maalin, niin ensimmäinen tulossa ollut 2 min henkilökohtainen tai joukkuerangaistus raukeaa. Sitä vastoin 5 min rangaistus ei raukea, vaan pelaaja joutuu kärsimään rangaistuksen. Mikäli rikkomuksen tehnyt joukkue saa pallon haltuunsa, on peli katkaistava, rikkomuksen tehneelle pelaajalle tuomittava rangaistus ja peli käynnistettävä vapaalyönnillä, siitä kohdasta missä pallo oli kun peli katkaistiin. Jos vastajoukkueelle on tulossa siirretty rangaistus, ei rikotun joukkueen tekemää omaa maalia hyväksytä. Jos näin tapahtuu, niin peli katkaistaan ja rangaistus laitetaan täytäntöön. Peliä jatketaan erotuomaripallolla lähimmästä vapaalyöntipisteestä.

2. Erotuomarin tuomitessa 2 tai 5 min rangaistuksen, hän nostaa toisen kätensä suoraan ylöspäin ja katkaisee pelin. Sen jälkeen hän osoittaa rangaistua pelaajaa ja näyttää rangaistuksen syyn käsimerkein. Peliä jatketaan rikotun joukkueen vapaalyönnillä rikepaikasta. Jos rike tapahtuu hyökkäysalueella siniviivan ja päätyviivan välissä vapaalyönti annetaan lähimmästä vapaalyöntipisteestä. Jos rike tapahtuu hyökkäysalueella päätyviivan ja kaukalon päädyn välissä vapaalyönti annetaan lähimmästä kaukalon kulmauksesta, noin 1m päässä reunuksesta, päätyviivalta tai sen takaa viivan välittömästä läheisyydestä.

3. Erotuomarin tuomitessa 2 min rangaistuksen, hän voi noudattaa hyötynäkökohtaa, mikäli rikkoneella joukkueella ei ole palloa hallussaan ja rikottu joukkue hyötyy rangaistuksen antamisesta siirrettynä. Siirretyn rangaistuksen saaneen joukkueen saadessa sääntöjen mukaisesti pallon hallintaansa, (pelkkä kosketus ei riitä), peliä jatketaan vapaalyönnillä pallon paikasta tai rikotun joukkueen hyökkäysalueella joko lähimmästä vapaalyöntipisteestä tai lähimmästä kaukalon kulmauksesta. Jos siirretyn rangaistuksen aikana tapahtuu uusi sääntörikkomus, esim. aiemmin rikotun joukkueen pelaaja tekee rikkeen, niin peliä jatketaan tällöin sääntöjen edellyttämällä tavalla.

4. Joukkue asettaa rangaistusaitioon sijaiskärsijäksi jonkun kenttäpelaajan, jos heidän pelaajansa saa 2 min tai 5 min rangaistuksensa lisäksi 10 min henkilökohtaisen käytösrangaistuksen tai hänet poistetaan kentältä peli - tai ottelurangaistuksella. Sijaiskärsijöitä tarvitaan myös kumoutuvien rangaistusten yhteydessä, jos joku rangaistuista pelaajista saa lisäksi määräaikaisrangaistuksia tai jos rangaistu pelaaja loukkaantuu tilanteessa, niin ettei hän voi mennä rangaistusaitioon.

5. Jos molemmista joukkueista on pelaajalla (-jilla) rangaistuksia ja pelataan tasakentällisin, kummankaan joukkueen tekemä maali ei vapauta pelaajaa rangaistuksesta. Mikäli joukkue on vajaalukuinen yhden tai useamman 2 min rangaistuksen vuoksi ja vastajoukkue tekee pelitilannemaalin, päättyy ensimmäiseksi tuomittu pelikellossa oleva joukkueen alivoimaiseksi tehnyt 2 min rangaistus. Sitä vastoin 5 min rangaistukset kärsitään aina kokonaan.

6. Maalivahdille tuomitut 2, 5 ja 10 min määräaikaisrangaistukset suorittaa, joku saman joukkueen kenttäpelaajista.

7. Peli- tai ottelurangaistuksen saaneen pelaajan joukkueen kapteeni määrää sijaiskärsijän 2 min tai 5 min rangaistukselle. Ellei kapteeni osoita rangaistuksen suorittajaa kohtuullisessa ajassa, erotuomari määrää yhden pelaajan suorittamaan rangaistusta.

8. Mikäli johtohenkilöstön edustaja poistetaan pelialueelta, kyseessä on aina ottelurangaistus. Joukkueen kapteeni määrää sijaiskärsijän suorittamaan OR:stä tulevaa 5 min rangaistusta.

9. Mikäli joukkueesta on samanaikaisesti enemmän kuin kaksi pelaajaa jäähyllä, saa joukkue täyttääkseen säännön pelaajien vähimmäismäärästä ottaa vaihtopelaajia kentälle. Kolmannen samasta joukkueesta rangaistun pelaajan rangaistus on siirretty ja rangaistusaika alkaa vasta, kun ensimmäinen rangaistusaika päättyy. Tällaisessa tapauksessa pelaaja, jonka rangaistus loppui, pääsee kuitenkin rangaistusaitiosta pois vasta pelikatkon aikana, koska joukkueesta voi olla kentällä vain neljä (4) pelaajaa.

10. Pelaajalle voidaan tuomita useampia rangaistuksia peräkkäisistä rikkeistä.

11. Pelaajan saadessa samassa tilanteessa sekä 5 min että 2 min rangaistuksen, kirjataan ensin iso ja sitten pieni rangaistus. Eri pelaajien samasta joukkueesta saadessa samassa tilanteessa sekä ison että pienen rangaistuksen (-tuksia), kirjataan ensin pieni ja sitten iso. 10 min rangaistukset kirjataan aina viimeiseksi.

12. Pelaaja tai joukkue suorittaa kaikki ottelussa saamansa rangaistukset. Jos rangaistu pelaaja poistuu rangaistusaitiosta esim. pukukoppiin, tuomitaan hänelle PRK ja joukkueelle 2 min joukkuerangaistus. Joukkueen kapteeni määrää pelaajan tai pelaajat jotka suorittavat rangaistukset. Poistuneen pelaajan jäljellä oleva 2 tai 5 min rangaistusaika kärsitään myös. Jos pelaajalla on 10 min henkilökohtainen käytösrangaistus ja hänelle annetaan lisärangaistuksia niin, että hänet poistetaan pelistä, ei aiemmin tuomittua 10 min rangaistusta tarvitse kenenkään sijaiskärsijän tällöin suorittaa, vaikka se olisi jäänytkin kesken.

13. Kun pelaaja on saanut toisen 10 min rangaistuksen tai suoran PRK:n erotuomari ilmoittaa hänelle, että hänen on poistuttava kaukalosta. Mikäli pelaaja vielä sen jälkeen käyttäytyy sopimattomasti erotuomari voi antaa hänelle OR:n ja näyttää punaisen kortin. Tällöin pelaaja saa vain OR:n eikä PRK:ta.

14. Jos joukkueen kapteeni tai varakapteeni saa rangaistuksen, hän menettää siinä tilanteessa kapteenin puheoikeutensa ja hänen on mentävä välittömästi rangaistusaitioon. Hänen puheoikeutensa tuomarille palaa entiselleen kun rangaistus päättyy.

15. Erotuomarilla on oikeus evätä osanotto otteluun pelaajalta, joka on ennen ottelua ottelupaikalla esiintynyt sopimattomasti tai loukannut toimitsijoita tai joka todetaan muuten kykenemättömäksi peliin. Tällöin joukkue saa korvata hänet toisella pelaajalla. Tapauksesta on tehtävä kirjallinen raportti kilpailun järjestäjälle.

16. Erotuomari voi tehdä kirjallisen raportin mistä tahansa tilanteesta tai tapahtumasta ottelussa omasta tahdosta tai kilpailun järjestävän elimen pyynnöstä.

17. Mahdollisesta vastalauseen jättämisestä on tehtävä merkintä ottelupöytäkirjaan.

18. Pallon osuessa erotuomariin peli jatkuu, paitsi jos pallo menee erotuomarista suoraan maaliin. Tällöin maalia ei hyväksytä, vaan peliä jatketaan erotuomaripallolla lähimmästä vapaalyöntipisteestä.

19. Kumoutuvissa rangaistuksissa ja sijaiskärsijöitä määrättäessä pitää muistaa seuraavat perusperiaatteet tässä järjestyksessä: Mahdollisimman paljon pelaajia jäälle ja mahdollisimman vähän sijaiskärsijöitä.




3 § VÄLINEET

3.1 Pallo
Hyväksytystä aineesta valmistetun, väriltään sinisen pallon tulee ponnahtaa vähintään 15cm ja enintään 30cm, kun se pudotetaan 1,5m korkeudelta jäälle. Pallon läpimitan tulee olla 6cm ja painon käyttämättömänä vähintään 58g ja enintään 62g.

3.2 Maila
Sääntöjen mukaisen kaukalopallomailan tulee olla valmistettu puusta tai samantapaisesta aineesta. Mailan lavan maksimileveys on 67mm (sisältää eristysnauhavaran) ja minimileveys on 55mm. Lavan pohjan on oltava kauttaaltaan kaareva ja sen säde ei saa olla pienempi kuin (R100). Lavan kärjet tulee olla pyöristettyjä ja niiden säde ei saa olla pienempi kuin (R12). Lavan maksimipituus on 22cm ja suurin sallittu lavan käyryys on 20mm. Mailan ulkokaaren maksimipituus on 125cm. Mailan varren ja reunojen on oltava pyöristettyjä.

3.3 Luistimet
Pelaajien ja maalivahtien on oltava luistimilla, joissa ei saa olla sellaisia osia, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa muille pelaajille.

3.4 Kypärät
Jäällä ollessaan pelaajalla on oltava kypärä päässä, alkuperäinen leukanauha kiinnitettynä. Maalivahdilla on oltava hyväksyttyä mallia oleva kasvosuoja. Naisten, A-tyttöjen sekä B-junioreiden ja sitä nuorempien on kaikissa sarjoissa käytettävä kokokasvosuojaa. Muunnellun leuka-, kasvo-, tai silmäsuojan käyttö on kielletty. Jos kenttäpelaajan kypärä putoaa pelitilanteessa, hänen on laitettava se välittömästi päähänsä tai mentävä heti vaihtoon. Rikkeestä tuomitaan vapaalyönti vastajoukkueelle.

3.5 Hanskat
Kenttäpelaajien on käytettävä joko kaukalopallo- tai jääkiekkohanskoja. Hanskoissa ei kuitenkaan saa olla vaarallisia neuleita tai saumoja. Jos kenttäpelaajan hanska putoaa pelitilanteessa, hänen on laitettava se välittömästi käteensä tai mentävä heti vaihtoon. Rikkeestä tuomitaan vapaalyönti vastajoukkueelle.

3.6 Kaulasuojat
Naisten, A-tyttöjen sekä B-junioreiden ja sitä nuorempien on kaikissa sarjoissa käytettävä kaulasuojusta.

3.7 Peliasut
Joukkueella on oltava yhtenäinen peliasu. Virallisissa otteluissa on pelipaidan selässä oltava selvästi erottuva numero; vähimmäiskorkeus 20cm, sekä molemmissa hihoissa numerot; vähimmäiskorkeus 8cm tai kypäränumerot molemmilla sivuilla; vähimmäiskorkeus 5cm. Joukkueessa ei voi olla yhtään numerotonta tai kahta saman numeroista pelaajaa.

3.8 Hyväksytyt varusteet
Kaikkien ottelussa käytettävien varusteiden tulee olla Suomen Kaukalopalloliiton (SKPL) hyväksymiä.

Rangaistukset

1. Kenttäpelaajilla kaikkien pakollisten varusteiden (kypärä, hanskat, maila, luistimet) tulee olla virallisesti hyväksyttyjä. Mikäli pelaaja käyttää varustetta, joka ei ole sääntöjen mukainen, tuomitaan hänelle 2 min rangaistus väärästä varusteesta.

2. Erotuomari voi mitata tai tarkastaa minkä tahansa pelivarusteen pelitapahtuman aikana. Mikäli mittaus tapahtuu kentän ulkopuolella ennen ottelun alkamista ja varuste todetaan sääntöjen vastaiseksi, sillä ei saa pelata. Mikäli mittaus tapahtuu jäällä oltaessa ennen ottelun alkua, sen aikana tai erätauolla ja varuste todetaan sääntöjen vastaiseksi, sillä ei saa pelata ja pelaaja saa 2 min rangaistuksen väärästä varusteesta.

3. Pelaajan tai johtohenkilön pyynnöstä erotuomari on velvollinen tarkastamaan pelaajien varusteet ja erityisesti niiden mitat. Mikäli mittavälineitä ei välittömästi löydy erotuomarin niitä pyytäessä, tulkitaan tarkastuspyyntö aiheettomaksi. Aiheettomasta erotuomarille esitetystä varusteen tarkastuspyynnöstä tuomitaan 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä. Rangaistuksen kärsijän määrää joukkueen kapteeni. Jos pelaajalla ottelun aikana todetaan olevan sääntöjen vastainen varuste, tuomitaan hänelle 2 min rangaistus väärästä varusteesta. Yhden pelikatkon aikana voidaan pyytää vain yhden varusteen tarkastus per joukkue.

4. Tarkastusmittauksen kohteena olevan varusteen on oltava kentällä pyyntöhetkellä, eikä sitä saa viedä vaihtoaitioon erotuomarin ilmoitettua kyseiselle pelaajalle tai joukkueen kapteenille tarkastusmittauksesta. Pelaajan rikkoessa edellä mainittua tarkastusmittaussääntöä, hänelle tuomitaan suoraan PRK, josta tulevan 2 min joukkuerangaistuksen lisäksi kentältä poistetulle pelaajalle tuomitaan 2 min rangaistus väärästä varusteesta. Molemmat rangaistukset kärsii sama sijaiskärsijä. Lisäksi erotuomari tekee tapahtuneesta raportin liittoon.

5. Pelaajalle, joka tarkoituksellisesti heittää mailan, sen osan tai varusteen, tai joka tarkoituksellisesti heittää, potkaisee tai lyö pallon vihellyksen jälkeen katsomoon, tuomitaan PRK. Mikäli erotuomari katsoo pelaajan syyllistyneen törkeään sopimattomaan käytökseen tai heitosta tai lyönnistä aiheutuu vaaraa tai vahinkoa, voi erotuomari tuomita pelaajalle OR:n.

6. Rikkoutuneella mailalla ei saa pelata. Rikkomuksesta tuomitaan 2 min rangaistus väärällä varusteella pelaamisesta.

7. Pelaajalle ei saa heittää uutta mailaa rikkoutuneen tilalle, vaan hänen on noudettava se itse kaukalonreunan vierestä. Rikkomuksesta tuomitaan 2 min rangaistus vaarallisesta pelitavasta.

8. Kenttäpelaajien suojien tulee olla peliasun alla. Jos pelaaja erotuomarin kehotuksen jälkeen ei ole korjannut varusteitaan, tuomitaan hänelle 2 min rangaistus väärästä varusteesta.

9. Pelipaidan numeroita ei saa tehdä teipistä tai muusta irtoavasta materiaalista. Jos erotuomari havaitsee pelaajalla tällaisen numeron, on erotuomarin kehotettava pelaajaa poistamaan ko. numero. Pelaaja ei saa osallistua peliin, ennen kuin varuste on korjattu. Mikäli hän kieltäytyy, hänelle tuomitaan 2 min rangaistus väärästä varusteesta.

10. Maalivahdin ottaessa (pudottaessa) kypärän päästään katkaistakseen pelin, se katkaistaan ja maalivahdille tuomitaan 2 min rangaistus väärällä varusteella pelaamisesta. Tällöin vastajoukkue saa vapaalyönnin pallon paikasta, lähimmästä vapaalyöntipisteestä tai lähimmästä kaukalon kulmauksesta. Jos kyseessä on välitön maalinsaantitilanne, voi erotuomari antaa pelin jatkua, ellei siitä aiheudu vaaraa maalivahdille. Mikäli maalivahti on näin toimimalla estänyt maalinsaantitilanteen pallon ollessa vastustajan hyökkäysalueella, vastajoukkueelle tuomitaan rangaistuskuljetus.

Ohjeita ja tulkintoja

1. Metallivahvikkeet, ruuvit tai vastaavat eivät ole mailassa sallittuja.

2. Kotijoukkueen on luovutettava erotuomarille riittävä määrä hyväksyttyjä pelipalloja ennen ottelun alkua.

3. Mailan tarkistusmittaukset suoritetaan mailan mittaukseen tehdyllä sabluunalla ja mittanauhalla (pituus). Mittaustarvikkeet on oltava mittausta pyytävällä joukkueella joko vaihto- tai toimitsija-aitiossa.

4. Maalivahdin kypärän pudottua on erotuomarin katkaistava peli. Tällöin peliä jatketaan erotuomaripallolla. Jos kyseessä on välitön maalinsaantitilanne, voi erotuomari antaa pelin jatkua ellei siitä aiheudu vaaraa maalivahdille.

5. Jos kenttäpelaajan maila rikkoutuu, hänen on luisteltava mailan osat mukanaan välittömästi vaihtoon osallistumatta peliin tai jätettävä rikkoutuneet mailan osat kentälle. Ilman mailaa pelaaja ei kuitenkaan saa jatkaa peliä kuin sen välittömän pelitilanteen loppuun. Sen jälkeen hänen on mentävä vaihtoon tai noudettava uusi maila.

6. Mikäli pelaajan varusteet (maila, kypärä, käsineet jne..) putoavat tai jäävät pelitilanteessa jäälle, erotuomari voi katkaista pelin, mikäli hän katsoo jäällä olevan varusteen tai mailanosien aiheuttavan vaaraa pelaajille. Tällöin peliä jatketaan erotuomaripallolla pallon paikasta, sen jälkeen kun maila, sen näkyvät osat tai pudonneet varusteet on poistettu kentältä.

7. Jos pelitilanteessa kenttäpelaajan kypärä tai hanska putoaa jäälle, on pelaajan laitettava varuste välittömästi uudelleen päälle tai luisteltava vaihtoon. Rikkeestä tuomitaan vapaalyönti vastustajalle pallon paikasta.


4 § PELIAIKA

4.1 Aika
Erotuomarit ja ottelusihteeri huolehtivat ajanotosta. Annetusta lisäajasta on ilmoitettava joukkueiden kapteeneille ja ottelusihteerille. Virallinen peliaika Kaukalopalloliigassa ja I-divisioonassa on 3 x 20 min tehokasta peliaikaa. Muissa sarjoissa peliaika on 2 x 30 min juoksevaa aikaa. Turnausmuotoisissa tapahtumissa otteluiden peliaika määrätään turnauskohtaisesti.
Tehokkaan peliajan otteluissa pelikello pysäytetään jokaisesta erotuomarin vihellyksestä, sen sijaan juoksevan ajan otteluissa pelikello käy kokoajan lukuun ottamatta ottelun 2 viimeistä minuuttia tai jos erotuomari muutoin katsoo tarpeelliseksi pysäyttää pelikellon.
Puoliaikojen välinen aika määräytyy sarjakohtaisesti sarjan kilpailusäännöissä. Kotijoukkue valitsee kenttäpäädyn. Juoksevan ajan otteluissa erätaukojen jälkeen joukkueet vaihtavat kenttäpäätyjä, jos jompikumpi joukkue sitä haluaa. Kaukalopalloliigassa ja I-divisioonassa kenttäpäätyjä vaihdetaan molempien taukojen jälkeen, mahdollisella jatkoajalla kenttäpäätyjä ei vaihdeta. Pelaaja-aitioita ei kuitenkaan vaihdeta koskaan kesken ottelun.

4.2 Ottelun 2 viimeistä minuuttia
Muissa kuin Kaukalopalloliigan ja I-divisioonan otteluissa, ottelun ja mahdollisen jatkoajan 2 viimeistä minuuttia pelataan tehokasta peliaikaa. Tällöin peliaika katkaistaan kaikkien pelikatkojen ajaksi. Ottelu lähtee käyntiin erotuomarin vihellyksestä.

4.3 Peliaika katkaistaan
Pelattaessa juoksevaa aikaa:
1. Rangaistuskuljetuksen ajaksi
2. Otettaessa aikalisä
3. Erotuomarin näyttäessä aikalisämerkkiä
4. Ottelun 2 viimeisen minuutin aikana kaikkien pelikatkojen ajaksi

Pelattaessa tehokasta peliaikaa em. syiden lisäksi:
5. Hyväksytyn maalin jälkeen
6. Kun tuomitaan rangaistus
7. Kun pallo menee yli laidan tai osuu kattoon
8. Jokaisesta erotuomarin viheltämästä vapaalyönnin arvoisesta rikkeestä ja erotuomaripallosta

4.4 Peliaika käynnistetään
1. Juoksevan ajan otteluissa erotuomarin vihellyksestä
2. Tehokkaan peliajan otteluissa kun pallo on pelattu liikkeelle, sen jälkeen kun erotuomari on antanut pillillä luvan pelin jatkamiseen.



4.5 Aloitukset
Ottelun aloitus, puoliaikojen ja mahdollisen jatkoajan aloitukset sekä maalien jälkeiset aloitukset suoritetaan erotuomarin vihellyksestä pelikentän keskipisteestä suoritetulla erotuomaripallolla. Suoraan aloituksesta tehty maali hyväksytään. Väärin suoritettu aloitus tai rikkominen aloituksessa aiheuttaa vapaalyönnin vastustajalle. Kaukalopalloliigassa ja I-divisioonassa aloitus suoritetaan muuten samalla tavalla, mutta erotuomari pudottaa pallon jäähän kun aloittajien mailat ovat jäässä.

4.6 Ottelun tulos
Vastapuolen maaliin enemmän hyväksyttyjä maaleja tehnyt joukkue on voittaja. Omaan maaliin tehdyt hyväksytyt maalit lasketaan vastapuolen hyväksi. Jos kumpikaan joukkue ei ole tehnyt yhtään maalia tai molemmat joukkueet ovat saaneet hyväkseen yhtä monta maalia, on ottelu päättynyt tasan. Mikäli kilpailumääräysten mukaan ottelu ei voi päättyä tasan, suoritetaan joko rangaistuskuljetuskilpailu tai sitä ennen 1 x 5 min jatkoaika äkkikuolema periaatteella.

4.7 Ottelueste ja pelikeskeytys
Jos pelikenttä on sään, pimeyden tai jonkin muun syyn takia muuttunut ottelun aikana pelikelvottomaksi, on erotuomarilla oikeus keskeyttää tai lopettaa ottelu. Tällöin ottelun tuloksesta tai jatkotoimista päättää kilpailun järjestäjä. Erotuomarin on tehtävä raportti kilpailun järjestäjälle ottelun keskeytyksestä tai lopettamisesta. Jos erotuomari on olosuhteiden takia keskeyttänyt ottelun tuntia pidemmäksi ajaksi, on ottelu pelattava myöhemmin ilmoitettuna ajankohtana uudelleen.

Rangaistukset

1. Rikkomuksesta aloituksessa tuomitaan vapaalyönti vastustajalle keskipisteestä. Toistuvista rikkeistä aloituksissa, erotuomari voi tuomita rikkoneelle pelaajalle 2 min rangaistuksen pelin viivyttämisestä.

2. Jos pelaaja lyö palloa, sulkee sen suojiinsa tai kuljettaa sitä mukanaan tuomitun vapaalyönnin jälkeen, tuomitaan siitä 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä.

3. Jos pelaajat tai johtohenkilöt viivyttävät tahallisesti pelitapahtumaa, voi erotuomari tuomita heille 2 min rangaistuksen pelin viivyttämisestä.

Ohjeita ja tulkintoja

1. Erotuomarilla on oikeus antaa lisäaikaa esim. pelaajan loukkaantuessa tai kun pelikentän varusteita, kuten maaliverkkoa tarvitsee korjata tai jos jompikumpi joukkue viivyttää peliä.

2. Muissa kuin Kaukalopalloliigan ja I-divisioonan otteluissa, jos peli on katkaistuna silloin kun ottelun tai jatkoajan kaksi viimeistä minuuttia alkaa, kello pysäytetään ja käynnistetään uudelleen vasta erotuomarin vihellyksestä.

3. Mikäli pelikello jostain syystä pysähtyy kesken ottelun, on erotuomarin katkaistava ottelu heti pelitilanteen niin salliessa ja selvitettävä tapahtunut sihteeristön kanssa. Mikäli tänä aikana ottelussa syntyi maali tai tulee rangaistuksen arvoisia rikkeitä, niin ne jäävät voimaan.

4. Muissa kuin kaukalopalloliigassa ja I-divisioonassa tapahtuvissa aloituksissa erotuomari viheltää pelin käyntiin heti, kun pallo on oikealla paikalla, kaikki pelaajat omalla kenttäpuoliskollaan ja kun aloittajat, rintamasuunta vastajoukkueen päätyä kohden, ovat erotuomarin kehotuksesta laittaneet mailansa jäähän pallon taakse omalle kenttäpuoliskolleen. Aloituksessa ollut pelaaja saa heti aloituksen jälkeen jatkaa pelaamista samoin kuin muutkin kenttäpelaajat. Kaukalopalloliigassa ja I-divisioonassa aloitus suoritetaan muuten samalla tavalla, mutta erotuomari pudottaa pallon jäähän.

5. Kun vapaalyönti on tuomittu keskialoituksessa, saavat pelaajat ylittää keskiviivan ennen lyönnin suoritusta.


5 § PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ

5.1 Joukkue
Joukkueeseen saa kuulua enintään 20 kenttäpelaajaa ja 2 maalivahtia. Joukkueesta saa olla yhtä aikaa pelikentällä enintään 6 pelaajaa. Ottelun alkaessa joukkueessa tulee olla vähintään 5 pelaajaa, joista yhden on oltava maalivahti. Maalivahdin on oltava kentällä erien alkaessa. Kokoonpanoluettelo, johon pelaajien lisäksi voidaan merkitä enintään 5 johtohenkilöä, on toimitettava erotuomarille tai ottelusihteerille vähintään 30 min ennen ottelun alkua. Ottelupöytäkirjaan merkitään vain ne pelaajat, jotka osallistuvat otteluun. Johtohenkilöiksi (J) merkitään kaikki vaihtoaitiossa pelin aikana olevat henkilöt. Ottelun alettua pöytäkirja suljetaan, eikä sitä saa täydentää ottelun aikana. Jotta ottelua voidaan jatkaa, joukkueessa on oltava vähintään 4 pelaajaa, jotka eivät ole kärsimässä rangaistuksia. Jos näin ei ole, ottelu keskeytetään ja erotuomari raportoi asiasta kilpailun järjestäjää.
Pelaajavaihdot on suoritettava aina vaihtoaition kohdalta.

5.2 Kapteeni
Joukkueessa on oltava kapteeni, jolla on oltava selvästi erottuva nauha vasemmassa käsivarressaan tai C- tai K- kirjain rinnassaan. Joukkueella voi olla myös kaksi varakapteenia, joilla on oltava A- kirjain rinnassaan. Vain joukkueen kapteenilla ja varakapteenilla on puheoikeus erotuomarin kanssa.

Rangaistukset

1. Mikäli pelaajan nimeä ei ole pöytäkirjassa, hän ei voi osallistua otteluun. Jos pelaajan nimen puuttuminen pöytäkirjasta havaitaan kesken ottelun, pelaaja poistetaan ottelusta ja joukkueelle tuomitaan 2 min joukkuerangaistus. Mikäli peli on katkaistu maalin vuoksi ja pelaaja on ollut maalissa syöttäjänä tai maalintekijänä, maali hylätään. Peliä jatketaan puolustavan joukkueen vapaalyönnillä, heidän omalta maalialueeltaan.

2. Mikäli pelaajan nimi löytyy pöytäkirjasta, mutta numero on väärä, numero korjataan pöytäkirjaan ja pelaaja saa jatkaa ottelua. Mikäli samalla joukkueella havaitaan kesken ottelun toinen edellä mainittu huolimattomuusvirhe pelaajien numeroinnissa, tuomitaan niistä jatkossa kaikista 2 min joukkuerangaistus.

3. Väärästä vaihdosta tuomitaan 2 min joukkuerangaistus. Joukkueen kapteeni määrää kenet tahansa pöytäkirjaan merkityistä oman joukkueen kenttäpelaajista kärsimään rangaistusta.

Ohjeita ja tulkintoja

1. Väärä vaihto on kyseessä silloin, kun kentälle tuleva pelaaja vaikuttaa pelin kulkuun ennen kuin vaihtoon tuleva pelaaja on poistunut kentältä. Esimerkiksi pelaa palloa, estää tai karvaa vastustajaa tai saa joukkueelleen kohtuutonta hyötyä mennessään jäälle aikaisemmin kuin poistuva pelaaja on vaihtoaitiossa.

2. Väärä vaihto ei kuitenkaan ole kyseessä silloin, kun pallo pelataan kentältä poistumassa olevaan pelaajaan niin, että hän ei itse tilanteeseen aktiivisesti vaikuta, vaikka kentälle tuleva pelaaja olisikin juuri tullut jäälle.

3. Väärän vaihdon jälkeen peli jatkuu vapaalyönnillä rikepaikasta. Väärä vaihto voidaan tuomita myös siirrettynä rangaistuksena, jos joukkue, jolle rangaistusta ei tuomita, siitä hyötyy. Tällöin peli jatkuu vapaalyönnillä paikasta, missä pallo oli, kun peli katkaistiin. Väärä vaihto merkitään pöytäkirjaan joukkuerangaistuksena.

4. Vaihtoaitiossa saavat olla vain joukkueeseen kuuluvat ja pöytäkirjaan merkityt henkilöt. Jos ottelun alettua vaihtoaitiossa on henkilöitä joiden nimeä ei ole pöytäkirjassa, voi erotuomari poistaa heidät sieltä katsomoon. Joukkue vastaa kaikista vaihtoaitiossaan olevista henkilöistä.

5. Jos erotuomari katsoo tarpeelliseksi katkaista pelin jäässä makaavan tai loukkaantuneen pelaajan takia, on kyseisen pelaajan mentävä vaihtoaitioon, ennen kuin peli laitetaan uudelleen käyntiin. Tällöin ottelua jatketaan erotuomaripallolla lähimmästä vapaalyöntipisteestä tai pallon paikasta. Pelaaja saa palata kentälle vasta, kun peli on lähtenyt uudelleen käyntiin.

6. Tehty maali hyväksytään, vaikka väärä tai puuttuva pelaajan numero havaitaankin samassa yhteydessä, jos pelaajan nimi löytyy kuitenkin pöytäkirjasta.


6 § MAALIVAHTI

6.1 Maalivahdin varusteet
Maalivahdin pakolliset varusteet ovat kasvosuojuksellinen kypärä tai maski, maalivahdin käsineet tai muut kaukalopallokäsineet ja maalivahdin säärisuojukset tai polvisuojat. Maalivahti ei saa käyttää mailaa. Maalivahdin pelipaita saa olla erivärinen kuin muilla oman joukkueen pelaajilla, kunhan se erottuu selkeästi myös vastustajan pelipaidoista.

Maalivahdin säärisuojukset tai polvisuojat:
Säärisuojukset mahdollisine lisätoppauksineen eivät jalkaan kiinnitettynä saa ylittää 28cm leveyttä.

Maalivahdin käsineet:
Käsineessä pitää olla kaksi selvästi erottuvaa osaa; kämmen ja ranneke.
Kämmen tulee voida levittää täysin aukinaiseksi, jolloin sen halkaisija miltään kohdalta ei saa ylittää 28cm.
Rannekkeen enimmäisleveys on 15cm.

Maalivahdin kasvosuojus:
Maalivahtien on käytettävä mallihyväksyttyä kokokasvosuojusta ja maalivahdin kokopäänsuojaa tai kypärää.
Kasvosuojuksessa olevien reikien halkaisija saa olla enintään 55mm.

6.2 Maalivahdin oikeudet
Maalivahti saa osallistua peliin ainoastaan omalla rangaistusalueella, jossa se saa käyttää luistimia ja mitä tahansa kehon osaa pitääkseen hallussaan, ohjatakseen tai potkaistakseen palloa. Maalivahdilla on myös oikeus heittäytyä jäälle pysäyttääkseen pallon. Maalivahti saa pitää palloa hallussaan ja liikkua sen kanssa rangaistusalueellaan 5 s ajan. Maalivahdin heittäessä pallon peliin on sen kosketettava, joko reunusta (ei pleksiä) tai pelaajaa ennen keskirajaa, muuten tuomitaan vapaalyönti vastajoukkueelle kohdasta, jossa pallo ylitti keskirajan. Maalivahdin voi vaihtaa ottelun aikana kuudenteen kenttäpelaajaan. Tällöin maalivahdin korvaavalla kenttäpelaajalla ei ole maalivahdin oikeuksia.

6.3 Maalivahdille palautus
Maalivahti ei saa ottaa haltuunsa, ohjata tai potkaista kanssapelaajansa tarkoituksellisesti hänelle pelaamaansa palloa. Maalivahti ei myöskään saa siepata palloa omalta pelaajalta. Rikkeestä tuomitaan vapaalyönti vastajoukkueelle lähimmästä vapaalyöntipisteestä. Mikäli pallo pelataan tarkoituksetta siten, että maalivahti pelastaakseen maalin tai maalinsaantitilaisuuden, joutuu pelaamaan palloa, peli jatkuu keskeytyksettä.

6.4 Maalivahdin häirintä
Sen jälkeen, kun maalivahdilla on pallo hallussaan, on maalivahdille annettava esteetön tilaisuus vapautua pallosta. Maalialueen sisällä ei maalivahtia saa häiritä.

6.5 Pallo osuu kasvosuojaan
Kun pallo osuu maalivahdin kasvosuojukseen tai kypärään, peli katkaistaan. Jos pallo menee suoraan maaliin maalivahdin kasvosuojuksen tai kypärän kautta, maali hyväksytään. Jos pallo osuttuaan maalivahdin kasvosuojukseen tai kypärään jää hyökkäävän joukkueen pelaajalle välittömään maalintekopaikkaan maalin läheisyydessä, ei peliä katkaista heti vaan odotetaan se yksi välitön maalitilanne ja katkaistaan vasta sitten. Kun erotuomari on katkaissut pelin, niin sitä jatketaan erotuomaripallolla lähimmästä vapaalyöntipisteestä sen jälkeen kun erotuomari on tarkastanut, ettei maalivahti ole loukkaantunut. Jos pallo osuttuaan maalivahdin kypärään menee sen jälkeen ulos kentältä osumatta keneenkään muuhun pelaajaan, jatketaan peliä silloin vastajoukkueen rajalyönnillä sen jälkeen kun erotuomari on tarkastanut, ettei maalivahti ole loukkaantunut.

Rangaistukset

1. Mikäli maalivahti toistuvasti heittää pallon yli keskirajan, niin että se ei osu reunukseen tai joku kenttäpelaaja ei koske siihen, tuomitaan hänelle 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä.

2. Maalivahdin pitäessä palloa hallussaan yli 5 s niin, ettei häntä häiritä tuomitaan siitä vapaalyönti vastustajalle lähimmästä vapaalyöntipisteestä tai kaukalon kulmauksesta. Toistuvasta 5 s säännön rikkomisesta maalivahdille tuomitaan 2 min rangaistus pelin viivyttämisestä.

3. Jos maaliva
Post Reply